A WC pumpa használata

Minden háztartásban kell lennie egy WC pumpának. A WC pumpával a kisebb dugulásokat egyszerűen és gyorsan meg lehet szüntetni, ha jól használják. Sokan azonban nem tudják, hogyan kell jól használni. Nagy meglepetést okoz mindig, amikor kiderül, hogy a WC pumpával nem lefelé kell pumpálni nagyokat, ha szeretnénk a dugulást megszüntetni.

Mikor hasznos a WC pumpa?

A nevéből az következne, hogy a WC pumpát WC dugulás esetén használjuk. Azonban jó szolgálatot tesz a kád lefolyó, zuhanytálca lefolyó dugulás esetén is. Mielőtt szakembert hív, érdemes mindenképpen megpróbálni a WC pumpával történő dugulás elhárítást. A forró vizet se felejtse el, mielőtt a WC pumpát használná. A forró víz segít fellazítani a zsíros szennyeződéseket.

A WC pumpa működése

A WC pumpa úgy működik, hogy a vízzel teli lefolyócsőben a dugulást okozó szennyeződés felett a vízzel együtt megmozgatja a dugót, így az megmozdul a csőben, és szerencsés esetben el tud távozni a lefolyóból. Ehhez a csőben vákuumot kell kelteni. Sokan úgy használják a WC pumpát, hogy a lefolyó fölé helyezik, és ütemesen mozgatják lefelé. Ez általában nem vezet eredményre.

  • Engedjen a kádba annyi vizet, ami ellepi a WC pumpa gumiharangját.
  • Tegye a WC pumpát a vízbe, úgy, hogy a harangba víz kerüljön.
  • A kád túlfolyóját fogja be. Úgy kell ezt megtenni, hogy a levegő ne tudjon bejutni. A legegyszerűbb és legjobb módszer, ha a túlfolyó nyílást egy vizes ronggyal a kezében fogja be. Ez megakadályozza a tenyere mellett a levegő bejutását.
  • Mozgassa a WC pumpát lefelé apró mozdulatokkal ütemesen. Ezután a WC pumpát határozott mozdulattal rántsa meg. Ebben a pillanatban a lefolyóban lévő vákuum miatt a szennyeződésnek is meg kell mozdulnia. Ezért kell a túlfolyót légmentesen lezárni.
  • Ismételje addig, amíg a dugulás meg nem szűnik.

PRO tipp: A túlfolyót egy pohár segítségével is lezárhatja légmentesen, ha a pohár szájára körbe vizes rongyot tesz.