A konyhai mosogató dugulás okai

A mosogató dugulása sok háztartásban gyakori probléma, és bár néha elkerülhetetlen, számos módszer létezik annak megelőzésére és kezelésére. Ha megismeri az konyhai mosogató dugulás okait, akkor elkerülhetővé válik a dugulás. Ha mégis bekövetkezne tudni fogja mit kell tennie.

Lerakódások a mosogató lefolyóban

Olajok és zsírok

A konyhában használt olajok és zsírok jelentik a leggyakoribb okát a mosogató dugulás kialakulásának. Sok háztartásban bevett gyakorlat, hogy a sütés során használt olajat a mosogatóba öntik. Az olaj ha meleg állapotban kerül is a lefolyóba, ahogy távolodik a mosogatótól, lehűl és ráragad a lefolyó falára. Ahogy ez a réteg vastagszik, egyre kisebb lyukon tud lefolyni a szennyvíz, egyre lassabban, így létrejön egy zsírdugó. Ez a zsírdugó a lefolyóba kerülő anyagokkal és vízkővel olyan kemény lerakódást képez, amit a duguláselhárító szakember is csak profi eszközökkel tud megszüntetni.

Ételmaradékok

A mosogatóba került ételmaradékok, tészták és zöldségek is könnyen megakadhatnak a lefolyórendszerben, fennakadva a már kialakuló lerakódásokban vagy a cső könyökeiben.

A lefolyó kiszáradása

Leginkább nyaralás után vagy nyaralókban fordul elő. A hosszabb időre magára hagyott lakásban a lefolyó kiszárad. Ha a lefolyóba került ételmaradék és zsiradék nem után nem érkezik nagyobb mennyiségű víz ami leöblítené a maradékokat, makacs dugulás keletkezik. Az ilyet általában csak szakember tudja eltávolítani.

Hideg vízzel mosogatás

A hideg vízzel mosogatás energiatakarékos, de a zsírok és olajok kicsapódását a lefolyóban meggyorsítja. Érdemes meleg vízben mosogatni, és néha átöblíteni a mosogató lefolyószakaszt.

Konyhai mosogató dugulás a lefolyó kivitelezési problémái miatt

Nem megfelelő átmérőjű cső beépítése.

A víz lelassul, a nagyobb darabok könnyebben megakadnak és dugulást okoznak

Túl sok könyök használata

A beépítéskor túl sok könyököt építettek be, ami a lefolyó víz lendületét megtöri, az ételmaradék és zsír megakad és lerakódik.

Nem megfelelő lejtés

A csőnek túl kicsi, vagy túl nagy lejtése van. Túl nagy lejtés esetén a víz hamarabb lefolyik, nem viszi magával a nagyobb darab maradékokat. A kicsi lejtés esetén a pangó vízből lerakódik a zsír és a vízkő. Ez a kettő olyan dugulást okozhat, ami a legfelkészültebb szakembernek is kihívást jelent.

Makacs dugulás a lefolyóban

A előzőekben bemutatott okok egyenként is képesek makacs dugulást okozni a lefolyóban, de sok esetben ezek a dugulás okok összeadódnak. Az ilyen makacs dugulást általában szakember tudja elhárítani. duguláselhárító szakembereket itt talál:

A konyhai mosogató dugulás megelőzése

  • Ne öntse a zsírokat és olajokat a mosogatóba. Gyűjtse külön a használt étolajat és adja le a gyűjtőpontokon.
  • Elutazás előtt öblítse ki a lefolyót, ne hagyja benne az utolsó mosogatás maradékát.
  • Használjon szűrőt a mosogatóban, ami felfogja az ételmaradékot.
  • Mosogatás előtt törölje le az edényekről a nagyobb ételmaradékokat.
  • Mosogasson meleg vízzel, néha öblítse át a lefolyót meleg vízzel.

Ha a dugulás már kialakult, hívjon inkább szakembert. A profi duguláselhárító rövid idő alatt megoldja a problémát. A házilagos megoldásokkal általában csak elodázza a problémát, ezenkívül sok esetben csak nagyobb károkat lehet okozni a lefolyó rendszerben.