A használt sütőolaj leadása ezért fontos – Egy londoni és egy kanadai példa

A használt sütőolaj leadása nem csak a környezetvédelem és az alternatív üzemanyagok előállítása miatt fontos. Egy duguláselhárítással foglakozó oldalon más miatt fontos kérdés, hogy miért ne kerüljön a csatornába a használt sütőolaj. Egy mosogató dugulás általában a mosogatóba öntött olaj és zsír miatt alakul ki. Persze nem csak ez az oka az ilyen dugulásoknak, hanem a többi mosogatóba kerülő anyag is. A sütőolaj és zsír kihűlve azonban olyan masszív kötő anyagot jelent, amely elég masszív dugulásokat képes okozni.

Amikor ezek az anyagok továbbjutnak a csatornában, akkor nagyobb léptékben okoznak dugulást. Erről készített videót a CBC, a kanadai közszolgálati műsorszolgáltató.

London csatornáinak dolgozói egy olyan szörnyeteggel harcolnak, amely használt sütőolajból és hulladékból táplálkozik, és zsírhegynek nevezik. Ez a zsírhegy szilárd zsírból, használt sütőolajból, nedves törlőkendőkből, óvszerből, pelenkából és egyéb olyan dolgokból áll, amelyeket nem szabad a lefolyóba dobni. A dolgozók a zsírhegyet kiszivattyúzzák és elszállítják. Egy része az Argent Energy üzemébe kerül, ahol fosszilis tüzelőanyaggá alakítják át. A folyamat kb. egy hétig tart, és a végére a zsírhegy tiszta fosszilis tüzelőanyaggá válik. A fosszilis tüzelőanyag egy részét London emeletes buszainak meghajtására használják.

A kanadai önkormányzatok évente mintegy 250 millió dollárt költenek az ilyen zsírhegyek felszámolására és más lefolyóba nem dobható tárgyak eltávolítására. A viselkedés megváltoztatása érdekében videókat készítenek és oktatási forrásokat nyújtanak. Például Halifax videót készített arról, hogyan kell felelősségteljesen bacont készíteni, és Vancouver néhány hírességet toborzott egy Wipe It Green nevű kampány elindításához. London és Ontario arra kéri az embereket, hogy gyűjtsék össze a használt zsiradékot és sütőolajat a város által biztosított edényekben, és azt a megfelelő helyen gyűjtsék, hogy alternatív tüzelőanyaggá lehessen alakítani.

Ez a használt sütőolaj azonban nem csak a városi csatornarendszerben okoz dugulást, hanem már a házakban is. Az ilyen fajta duguláshoz mindenképpen duguláselhárító szakemberre van szükség, mert a megszüntetése eszközigényes. A használt sütőolajat érdemes külön gyűjteni és leadni a kijelölt helyeken. Magyarországon erre sok helyen lehetőség van, pl. a Shell, OMV, és a Biofilter is gyűjti a használt sütőolajat.

Az eredeti video a YouTube-on látható: