WC dugulás okai: mit kell tudni róluk?

Az eldugult WC gyakori jelenség, minden háztartásban előfordulhat. A vécépapír túlzott használatától kezdve valami olyan leöblítéséig, amit valószínűleg nem kellett volna, az eldugult WC bosszantó probléma, de könnyen megoldható. A WC dugulás megelőzésének legjobb módja annak megértése, hogy mi okozza.

WC dugulás egyik gyakori oka a kemény víz

Ha otthonában magas ásványianyag-tartalmú a víz, akkor kemény a víz. Magyarországon sok helyen karsztvíz folyik a csapból, ez tipikusan kemény víz. Az ilyen típusú víz tönkreteheti a csöveket, és problémákat okozhat a WC funkciójában. A kemény víz ásványi anyagai elmeszesedhetnek, és nehezen eltávolítható fehér anyagot képezhetnek. Ez eltömődést okoz, lecsökken a lefolyó belső átmérője, ami WC duguláshoz vezet.

Idegen tárgyak a WC-ben

A WC-k dugulás egyik leggyakoribb oka a nem oda való tárgyak öblítése. Sokan például női higiéniai termékeket, babatörlőket, vattakorongokat, gumióvszert, és egyéb papírtermékeket öblítenek le a WC-n. A WC-papírral ellentétben ezek a tárgyak nem oldódnak vízben, és eltömődéseket okozhatnak.

Sok furcsa dolog kerül a WC-kbe, sokszor játékokat találnak a duguláselhárítók. Valamilyen oknál fogva a gyerekek szívesen kezdik tudományos pályafutásukat a háztartási vízvezetékekkel való kísérletezéssel. Ha a víz önmagában jól öblít, de bármi szilárd anyag megakad, akkor valószínűleg egy idegen tárgy a probléma. Ilyen lehet még a WC illatosító tartója, ami véletlenül is belekerülhet.

Elhasználódott, sérült csövek

A lefolyócsövek különböző okok miatt megrepedhetnek, eltörhetnek vagy összenyomódhatnak: heves esőzés, korrózió, öregedés, kopás, drasztikus hőmérsékletváltozás stb. Ha a csövek eltörnek, a WC lefolyója lelassul, és nem tud lépést tartani a háztartás igényeivel. Ennek eredményeként eltömődik a WC. Előfordulhat, hogy a régi lefolyócsövek felületén olyan repedés, van, amelybe bele tud nőni egy fa gyökere. Ilyen esetben a gyökereken fennakad a papír, a gyökér pedig teljesen benövi a csövet belülről. Az ilyen csőszakaszt általában ki kell cserélni, a hiba helye csatornakamerázással lehet meghatározni.

Túl sok WC papír is okozhat dugulást

Néha sok WC-papírt kell használni. A WC-papír nagy része feloldódik a vízben, azonban egyszerre nagyobb mennyiség lerakódást és WC dugulást okozhat. Használjon annyi WC-papírt, amennyi mindenképpen szükséges, ha többet kell használnia, öblítse le többször.

Ezekben az esetekben általában már duguláselhárítót kell hívni.