Büdös a mosógép? Okok és megoldások

Lerakódott mosószermaradványok

A mosószerek és öblítők maradványai felhalmozódhatnak a mosógép belsejében, különösen a gumitömítéseken és a dobon. Ezek a lerakódások nedvességgel érintkezve kellemetlen szagokat okozhatnak. A probléma elkerülése érdekében rendszeresen tisztítsuk a mosógépet ecettel vagy speciális tisztítószerekkel.

Pangó víz

A mosógép dobjában vagy a gumitömítésekben maradt víz hosszabb idő után bűzt okozhat. A szagok elkerülése érdekében mosás után hagyjuk nyitva a mosógép ajtaját, hogy a belső tér kiszáradhasson, és időnként futtassunk egy üres, magas hőfokú mosást.

Penész és baktériumok

A nedves környezet ideális a penész és a baktériumok számára, amelyek kellemetlen szagokat okozhatnak. Ezek elszaporodhatnak a gumitömítéseken, a mosószertartályban és a dobon. Az elszaporodásuk megelőzésére rendszeresen tisztítsuk meg ezeket a részeket ecetes vagy szódabikarbónás vízzel.

Szivattyú szűrője

A mosógép szivattyú szűrője, amely a vízszivattyúzás során az apró szennyeződéseket és tárgyakat gyűjti össze, szintén okozhat kellemetlen szagokat. Ha a szűrő eltömődik, benne maradnak a szöszmöszök és egyéb szennyeződések, amelyek bomlásnak indulnak és bűzt árasztanak. A szivattyú szűrőjének rendszeres tisztítása elengedhetetlen a szagok megelőzése érdekében.

Megoldási javaslatok

  1. Rendszeres tisztítás: Havonta egyszer futtassunk le egy üres mosást ecettel vagy speciális tisztítószerrel, hogy eltávolítsuk a lerakódásokat.
  2. Szellőztetés: Mosás után hagyjuk nyitva a mosógép ajtaját, hogy a belső tér kiszáradhasson és a nedvesség ne okozzon szagokat.
  3. Gumitömítések tisztítása: Rendszeresen töröljük le a gumitömítéseket ecetes vízzel, hogy megakadályozzuk a penész és baktériumok elszaporodását.
  4. Magas hőfok: Időnként mossunk magas hőfokon, hogy elpusztítsuk a baktériumokat és penészt, és megszabaduljunk a lerakódásoktól.
  5. Szűrő karbantartása: Ellenőrizzük és tisztítsuk meg a mosógép szűrőit, hogy eltávolítsuk a lerakódott szennyeződéseket, amelyek kellemetlen szagokat okozhatnak.
  6. Szivattyú szűrő tisztítása: Havonta tisztítsuk meg a szivattyú szűrőjét, hogy eltávolítsuk az ott felgyülemlett szennyeződéseket és megelőzzük a kellemetlen szagokat.

A mosógép rendszeres karbantartásával és tisztításával biztosíthatjuk, hogy a ruháink mindig frissen és tisztán kerüljenek ki a gépből, és elkerüljük a kellemetlen szagokat.