Mosdó duguláselhárítás házilag

A mosdó duguláselhárítás házilag nem nagy ördöngősség. Sokszor előfordul, hiszen a fürdőszobában a mosdó körül rengeteg olyan dolog van, ami könnyedén belekerülhet akaratlanul is. Ezek egyenként is, de összeállva fokozottan okozhatják a mosdó dugulását.

A mosdó dugulás okai

 • Hajszálak és szappanmaradékok: A hajszálak és a szappan összetapadva idővel eltömíthetik a lefolyót.
 • Fogkrém és smink: Ezek az anyagok, különösen, ha nagy mennyiségben kerülnek a lefolyóba, szintén hozzájárulhatnak a duguláshoz.
 • Idegen tárgyak: Előfordulhat, hogy kisebb tárgyak (pl. ékszerek, vattapamacsok) kerülnek a lefolyóba, amelyek megakadályozzák a víz szabad áramlását.
 • Zsíros lerakódások: Bár ritkábban fordul elő a mosdóban, a zsíros anyagok lerakódása is okozhat dugulást, különösen, ha nem használsz megfelelő tisztítószereket.

A mosdó duguláselhárítás kezdő lépése

Érdemes a mosdó duguláselhárítását a szifon tisztításával kezdeni. Nagyon sokszor itt véget is ér a munka, hiszen itt összegyűlnek a szennyeződések. Legtöbbször fültisztító pálcikát, vattapamacsot, hajat, fogkrémet tartalmaz az eldugult mosdó szifon. Ezeket viszonylag egyszerű eltávolítani. Nézzük mi kell hozzá:

A mosdó duguláselhárítás eszközei

 • Vödör vagy tál
 • Gumikesztyű
 • Állítható csavarkulcs vagy fogó
 • Régi fogkefe vagy kis tisztítókefe
 • Szivacs vagy rongy
 • Tisztítószer (opcionális)

Mosdó szifon tisztítás lépésről-lépésre

1. Előkészületek

 • Védelem és Előkészítés: Húzz gumi kesztyűt, hogy kezedet megóvd a szennyeződésektől és a vegyszerektől. Helyezz egy vödröt vagy tálat a szifon alá, hogy felfogja a kiszivárgó vizet és szennyeződéseket. Esetleg egy védőszemüveg sem árt, hogy ne fröccsenjen a szemedbe a szennyvíz.

2. Szifon Leszerelése

 • Szifon Típusa: Az U-alakú szifonokat általában könnyű leszerelni, de először ellenőrizd, hogy milyen típusú szifon van a mosdód alatt.
 • Csavarok Lazítása: Ha kézzel nem lehet kilazítani, akkor használj állítható csavarkulcsot vagy fogót a szifon anyáinak lazításához. Óvatosan csavarozd le a szifont, figyelve, hogy ne sértsd meg a csöveket. A fogóval csak fogd meg, de ne szorítsd, nehogy eltörjön a cső vagy az anya.

3. Szifon Tisztítása

 • Szennyeződések Eltávolítása: Öntsd ki a szifon tartalmát a vödörbe. Használj egy régi fogkefét vagy kis tisztítókefét, hogy eltávolítsd a belsejében lévő lerakódásokat és szennyeződéseket.
 • Alapos Öblítés: Öblítsd le a szifont meleg vízzel, szükség esetén használj tisztítószert a makacs szennyeződések eltávolításához.

4. Szifon Visszaszerelése

 • Helyezd Vissza a Szifont: Miután megbizonyosodtál róla, hogy a szifon tiszta, helyezd vissza az eredeti helyére. Győződj meg róla, hogy minden tömítés és csavar megfelelően van rögzítve, hogy elkerüld a szivárgást.
 • Szivárgás Ellenőrzése: Nyisd meg a vizet, és ellenőrizd, hogy nincs-e szivárgás a szifon körül. Ha szivárgást észlelsz, húzd meg a csavarokat és anyákat egy kicsit szorosabbra.

5. Takarítás és Rendszeres Karbantartás

 • Takarítás: Töröld le a munkaterületet és távolítsd el a felesleges vizet. A szifon rendszeres tisztítása segít megelőzni a jövőbeli dugulásokat és biztosítja a mosdó zavartalan működését.

Mosdó duguláselhárítás következő lépése

Ha nem a szifon volt eldugulva, akkor a következő lépés a lefolyó további szakaszának duguláselhárítása. Ilyenkor következik a többi házilagos megoldás.

1. Forró víz

Az egyik legegyszerűbb módszer a dugulás elhárítására, ha óvatosan forró vizet öntesz a lefolyóba. A forró víz feloldhatja a szappan- és zsíros lerakódásokat, ezáltal megszüntetve a dugulást.

2. Szódabikarbóna és ecet

Ez a természetes módszer hatékonyan oldja fel a kisebb dugulásokat. Önts fél csésze szódabikarbónát a lefolyóba, majd önts rá egy csésze ecetet. Hagyd hatni 15-20 percig, majd öblítsd le forró vízzel.

3. Lefolyótisztító vegyszerek

Ha a természetes módszerek nem válnak be, speciális lefolyótisztító vegyszerekkel is próbálkozhatsz. Fontos azonban, hogy ezeket az anyagokat körültekintően használd, mivel erős vegyszereket tartalmaznak, amelyek károsíthatják a csöveket és a környezetet is. Ezenkívül, ha nem sikerül megszüntetni a dugulást, akkor a továbbiakban neked vagy a duguláselhárító szakembernek az erősen maró vegyszerrel a csőben kell tovább dolgozni a dugulás elhárításán.

4. Pumpa

A pumpa egy hagyományos, de hatékony eszköz a dugulás elhárítására. Helyezzük a pumpát a lefolyóra, és gyors mozdulatokkal próbáljuk meg eltávolítani a dugulást okozó anyagokat. Közben a túlfolyót érdemes befogni egy nedves ronggyal, vagy egy másik pumpával. Így elérheted, hogy a lefolyóban vákuum keletkezzen. A dugulást okozó anyag a vákuum miatt elkezd mozogni a lefolyóban, így van esély a dugulás megszüntetésére.

5. Lefolyótisztító csőgörény

Ez az eszköz különösen hasznos, ha mélyebben elhelyezkedő dugulással van dolgod. A csőgörénnyel könnyen elérheted a makacs dugulásokat, és eltávolíthatod azokat. Vigyázz azonban, mert a bolti csőgörények nagyon gyenge anyagból készülnek. Sokszor előfordul, hogy a csőgörény eltörik és a lefolyóban marad. A lefolyóba szakadt csőgörény sokszor megakadályozza a dugulás megszüntetését, még bontásra i szükség lehet. A duguláselhárító szakemberek profi eszközöket használnak, az általuk használt csőgörény nem az olcsó a barkácsáruházban kapható eszköz.

Ha ezek a módszerek nem vezetnek eredményre, vagy úgy ítéled meg, hogy érdemes inkább szakemberre bízni a dugulást, hívj duguláselhárító szakembert.

A mosdó dugulás megelőzése

A dugulások megelőzése érdekében érdemes néhány egyszerű szabályt betartani:

 • Használj lefolyószűrőt: Ez megakadályozza, hogy nagyobb tárgyak és hajszálak kerüljenek a lefolyóba.
 • Rendszeres tisztítás: Időnként öntsünk forró vizet a lefolyóba, hogy megelőzzük a lerakódások kialakulását.
 • Kerüld a zsíros anyagok lefolyóba öntését: Bár ez főként a konyhában releváns, a fürdőszobában is figyeljünk erre.

Szólj hozzá!